Tarina

Tarinamme

OivaAika


Näköalapaikalla

Kaikki me Ikäännymme ja haurastumme. Niin elämä väistämättä menee jokaisen kohdalla. Se on elämän laki ja niin luonnollista, mutta se voi olla myös hämmentävää ja tuoda eteen yllättäviä asioita.


Mielemme on rakennettu niin, että odotamme asioiden menevän normaalilla kaavalla, ilman ongelmia. Oma tai läheisen sairastuminen, muistiongelmat, haasteet ihmisten välillä ja oman toiminnan haurastuminen tulevat meille lopulta aina yllätyksenä, samoin kuin se, miten ne koemme ja niihin reagoimme. Elämä muuttuu toisinaan paljonkin ja haaveet eläkepäivistä eivät ehkä toteudukaan. Elämään tulee uusia haasteita, taakkojakin.


Omassa elämänpiirissä asioiden käsittely ja ratkaisujen löytäminen voi olla vaikeaa. Olemme hanakoita tekemään asiat samoin kuin ennen, seurustelemaan samojen ihmiset kanssa ja toimimaan ihmisten kanssa samalla kaavalla.


Lähellä ihmistä tehty työ on avannut ruohonjuuritason näköalan ikäihmisten, omaishoitajien ja hoidettavien ja hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevien tarpeisiin. Se näköala on koskettanut ja synnyttänyt halun tehdä jotain asian eteen. Ihmisen kuuluu tulla nähdyksi, kuulluksi, kohdatuksi, kosketetuksi, jaksaakseen paremmin arjen haasteissa.


Tästä näköalasta on syntynyt OivaAika -konsepti usean ammattilaisen yhteistyönä. OivaAika on osa suurta ajatusta kohdata ihminen kokonaisvaltaisesti, ratkaisukeskeisistä lähtökohdista.

Kokemuksen pohjalta Sinulle räätälöitynä


OivaAika on tarkoitettu ensisijaisesti omaishoitajille- ja hoidettaville, mutta myös ikäihmisille (+70), jotka haluavat lähteä lomalle, mutta etsivät lomaltaan merkityksellistä sisältöä.  OivaAika ei ole kylpylä- tai hotelliloma.  Sen sijaan se on loma, joka antaa mahdollisuuden levätä, mutta myös  mahdollisuuden kuntouttaa mieltä ja kehoa oman valinnan mukaan.  Voit tutustua ohjelmasisältöihin tarkemmin ”Lomat” valikon sivuilta.


OivaAjan loma rakentuu vapaaehtoisista aktiviteeteista.  Ohjelmien sisällöissä on aina ydin, jonka ideana on antaa itselle mahdollisuus ratkaista omaa kehoa, mieltä tai sosiaalisia suhteita vaivaava ongelma.  Ohjelmat perustuvat ratkaisukeskeiseen ajatteluun, jossa tavoitteena on eteenpäin  meno, oivallukset sekä uusien ajattelu- ja toimintamallien löytäminen… ja tekemisen ilo.


Ratkaisukeskeinen toimintamallimme


Ratkaisukeskeisyys toiminnassamme tarkoittaa toimintamallia, jossa opettelemme kohtaamaan näitä elämän inhimillisiä haasteita ja ongelmia myönteisellä ja käytännönläheisellä tavalla. Myönteisyys tarkoittaa omien voimavarojen löytämistä ja sen myötä mahdollisuutta löytää ratkaisuja haasteisiin ja mahdollisuutta parantaa omaa elämänlaatua.


Harjoittelemme psykologista joustavuutta myös hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) keinoin. Sen avulla voimme vaikeissakin tilanteissa toimia jumiutumatta omiin tunteisiin, ajatuksiin tai elämän historiaan. Joustavuuden avulla voimme oppia olemaan syyllistämättä, arvostelematta tai tuomitsematta itseä tai vertailematta itseä muihin. 


Omien arvojen selkeyttäminen on myös tärkeää. Kun tiedostamme, mikä on meille itsellemme tärkeää, se auttaa meitä vaihtamaan oman elämän suuntaa esim. uhrin, epäonnistujan tai syyllisen roolista. Kun tiedostaa, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä, on mahdollista kulkea kohti omaa hyvinvointia. Samalla voi myös tiedostaa, mitä esteitä itse kukin on asettanut oman hyvinvointinsa toteuttamiselle. Mikä esimerkiksi estää sinua liikkumasta tai pitämästä huolta omasta terveydestäsi, mikä estää tapaamasta ystäviä tai nauttimasta vapaa-ajastasi? Itselle tärkeitä asioita voi aloittaa toteuttamaan pienin askelin, pienillä konkreettisilla teoilla. 


Kun itse voi hyvin ja tekee asioita, joita arvostaa, myös ympärillä olevat ihmiset alkavat voimaan paremmin. Oma itsetunto ja -arvostus paranevat ja läsnäolo lisääntyy. Samalla ympäristön paineet, kiireen tai stressin vaikutus heikkenevät. Kyky säädellä omaa olotilaa paranee. Samalla ihminen oppii elämään omaa elämää eikä vain puolisonsa, hoidettavansa tai jonkun muun elämää ja hänen tarpeitaan varten. 


Näitä ratkaisukeskeisiä tehtäviä on sisällytetty lomaviikon ohjelmaan. Jokainen lomalainen saa myös oman vihon, johon on koottu viikon aiheet. Vihkoa voi halutessaan käyttää hyödyksi myös loman jälkeen. Vertaistukiryhmien vetäjät ovat ratkaisukeskeisen toimintamalliin koulutettuja terapeutteja. Ratkaisukeskeisyys syntyy vain omasta tahdosta, siksi aktiviteetteihin osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Haluamme kylvää lomalla siemen, josta kasvaa toiveikkuus muuttaa omaa tilannetta oman ajattelun, näkökulmien ja toiminnan kautta. 


Palvelumalli julkiselle sektorille


OivaAjan lomaviikko on uudenlainen intervall-tyyppinen palvelumuoto +60-vuotialle omaishoitajille ja hoidettaville, jonne hoitaja ja hoidettava tulevat yhdessä. Kyseessä ei ole tehostetun palveluasumisen muoto, vaan hoitaja ja hoidettava selviytyvät omatoimisesti ilta- ja aamupalan välisestä ajasta. Malli tukee kotona asumista mahdollisimman pitkään, ja ennaltaehkäisee hoidettavan siirtymistä kokonaan laitoshoitoon ja omaishoitajan uupumista. Molemmissa tilanteissa julkisen puolen kustannukset kasvavat hoitotarpeen lisääntyessä. Tavoitteenamme on, että toimintamalli otetaan käyttöön vaihtoehtona nykyiselle mallille.


Palvelu ei kasvata julkisen puolen kulurakenteita, vaan tarjoaa kustannustehokkaan, edistyksellisen ja inhimillisen mahdollisuuden levätä ja saada hoitoa uudella tavalla. Parhaassa tapauksessa henkinen ja fyysinen ohjelmatoiminta kolme kertaa vuodessa ylläpitää kuntoa siten, että sillä voidaan jopa säästää julkisen puolen terveydenhoitokuluissa, jos hoidettavien kunto heikkenee hitaammin ja omaishoitajat jaksavat paremmin.


Normaali intervallijakso tarkoittaa omaishoidettavalle jaksoa laitosympäristössä. Tämä vaihtoehtoinen loma mahdollistaa omaishoidettavalle sekä hyvän hoitokokemuksen että mukavaa ryhmätoimintaa oman kuntoisuuden mukaan. Omaishoitajalla on mahdollisuus olla vapaana hoitotyöstä ja osallistua oman valinnan mukaan ohjelmaan tai viettää haluamallaan tavalla omaa aikaa. Kuitenkin hoitaja ja hoidettava voivat olla yhteisellä lomalla hoitajan kuormittumatta. Loman jälkeen molemmat palaavat arkeen virkistyneinä ja hyvillä mielin. Tämä on käytännössä mahdoton toteuttaa yksityisesti lomaillessa, ellei ole valmis palkkaamaan mukaan omaa hoitajaa.


Loman ohjelma perustuu ratkaisukeskeiseen ja ihmisen tarpeet kokonaisvaltaisesti huomioivaan toimintamalliin. Ajatuksena on, että säännöllisesti hyödynnettynä (3*5 pv jakso/vuosi) jaksot ennaltaehkäisevät omaishoitajien uupumista ja ylläpitävät hoidettavan kuntoa. Osallistuminen yksittäisille jaksoille on myös mahdollista, mutta säännöllisesti toistuvat jaksot mahdollistavat parhaan hyödyn.  

Tulemme laajentamaan palvelumalliamme eri puolille Suomea.


Ota yhteyttä, ja kysy lisää, miten voimme yhdessä rakentaa edelläkävijämallin omaan kuntaan tai kuntayhtymälle.


Taustaa

Nuori tyttö katseli maisemaa pienen valtionasutustilan pihamaalla, hallaisen suon laidalla. Hän toimi tilan isäntänä, emäntänä, piikana ja renkinä hoidellen kaikki pienen tilan työt. Nuori mies, talon isäntä, oli rintamalla. Ei tiennyt nuori tyttö tuolloin, miten elämä hänen kohdallaan menisi. Hänestä tuli tilan emäntä. Suosta raivattiin Jussin kanssa pellot, tupaa hiukan laajennettiin ja kasvatettiin yhdessä kuusitoista lasta. Tehtiin yhdessä, puhallettiin yhteen hiileen. Työtä oli, mutta oli myös työn ilo. Työtä oli, mutta oli myös rukous ja siunaus, joka kantoi elämässä läpi kaikkien vaiheiden. 


Tuossa miljöössä kasvoi äitini perheen toisiksi vanhimpana lapsena. Hänestä kasvoi vastuullinen, ahkera, taitava moniosaaja. 1980-luvun alussa hän perusti siivouspalveluita tuottavan yrityksen, joka asiakasystävällisyydellä ja laadulla saavutti paikkansa ja asemansa paikallisena yrittäjänä. Työtä oli, mutta oli myös työn ilo. 


Minulla on ollut ilo olla osa ja jatkumo tuota ketjua. Yhdessä tekeminen ja siitä syntyvä ilo on ollut minulle koko elämäni ajan tärkeä asia. Olen ollut joukkuepelaaja, puolustaja. Tärkeintä ei ole ollut voitto, vaan toimiva tiimi. Koska joukkuepelaaminen on ollut minulle luontaista, minulle on kehittynyt pelisilmä, joka auttaa tiimiä onnistumaan.


Yrittäjäksi

Ottaessani yritykseni vetovastuun vuonna 2009, ymmärsin paremmin kuin koskaan, että äitini oli tehnyt mielettömän hienon työsaran. Ymmärsin myös, että hänen työllään oli ollut siunaus, jonka toivoin jatkuvan minunkin työsarallani. Äidin siunaava rukous kantaa, niin uskon. 


Halusin tehdä yrityksestä enemmän itseni näköisen. Kehitin vahvasti siivouspalveluiden rinnalle kotipalvelusektoria. Sen myötä asiakaspiiri on laajentunut ja tarvitsijoiden kirjo on ollut laaja mielenterveys ja päihdekuntoutujista, lapsiperheisiin, ikäihmisiin, vammaispalveluiden kautta palveluita saaviin, omaishoitajiin ja sotaveteraaneihin.


Vuodesta 2013 saakka yritys on toiminut nimellä  Palvelukeskus Vaahtera Oy.


Tiimimme

Tutustu henkilökuntaamme katsomalla alla olevat videot.

Yli puolet tästä työstä on ihmissuhteiden ja luottamuksen rakentamista. Palvelumme on työtä ”ihmiseltä ihmiselle” ja valmennamme tiimimme toimimaan sen mukaisesti. Uusi liikeidea on syntynyt siitä, että olen nähnyt läheltä ikäihmisten, erityisryhmien ja erityisesti omaishoitajien tarpeen. Minua ovat koskettaneet ihmisten tilanteet, uupuminen ja avun tarve. Tämä palvelu on osa suurempaa ajatusta, jossa ihminen kohdataan kokonaisena ja jossa tarjotaan ratkaisukeskeistä apua. Tämän tarpeen pohjalta on syntynyt OivaAjan konsepti usean ammattilaisen yhteistyönä.

Share by: