Blog Layout

Kuuntele itseäsi ja huolehdi itsestäsi

maalisk. 05, 2021

Kuuntele itseäsi ja huolehdi itsestäsi

Omaishoitajan työ ei ole helppoa ja se vaatii väkisinkin veronsa. Sekä hoitajalla että hoidettavalla saattaa olla turhautumista tai väsymistä vallitseviin olosuhteisiin, jossa kodista on tullut ainoa paikka olla. Omaishoitaja saattaa joutua ottamaan vastaan hoidettavansa kohtuuttomilta vaikuttavia kiukutteluja tai jopa solvauksia. Elämän kaventuminen ja lähes tauotta jatkuva hoitotyö aiheuttaa stressiä, joka pitkittyessään näkyy esimerkiksi kärttyisyytenä, itkuisuutena ja vaikeuksina tarttua tehtäviin. Silloin usein myös itselle tärkeät asiat jäävät taka-alalle ja loputkin voimavarat tuntuvat valuvan hiekkaan. 


Pitkittynyt stressi saattaa johtaa lopulta uupumiseen. Sen oireita voi olla esimerkiksi keskittymiskyvyn heikkeneminen, asioiden unohtelu, ärtynyt mieli, avuttomuuden tunteminen, itsetunnon heikkeneminen, erilaiset fyysiset kivut kehossa tai kyynisyyden lisääntyminen. Stressireaktio voi laueta pienestäkin ärsykkeestä ja kohta sitä jo tunteekin syyllisyyttä siitä, että on tullut huutaneeksi toiselle tai käyttäydyttyä muutoin tavalla, joka ei ole omien arvojen mukaista. 


Jos tunnistat uupumisen ensimmäisiä oireita jo itsessäsi, älä pelästy tai huolestu. Nämä oireet eivät ole uhka tai vihollisesti, vaan oikeastaan ystäväsi. Ne yrittävät kertoa sinulle, että et ole huolehtinut omasta hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi tarpeeksi ja nyt on aika tehdä muutoksia. 

Tästä löydät viikoittain täydentyvän vinkkilistan pienistä asioista, jotka auttavat sinua löytämään levon ja läsnäolon tunteen päivittäin. Ne auttavat jaksamaan!

1. Hidasta vauhtia! 

Tee päivän kotiaskareet aavistuksen hitaammassa tahdissa. Kävele hitaammin päivälenkillä tai vaikka kauppamatkalla. Tiedosta, että vaikka olisitkin huolissasi esimerkiksi hoidettavan selviämisestä poissa ollessasi, askeleiden kiirehtiminen ei juurikaan lyhennä poissaolosi aikaa. Sen sijaan kiirehtiminen vain estää läsnäolon ja elämisen siinä hetkessä ja stressin tunne vain lisääntyy. Kävele hitaammin, istahda vaikka hetkeksi penkille ja keskity ajattelemaan jotain mukavaa tai seuraa vaikka katseellasi muita ohi kulkevia ihmisiä. Vaikka huoliajatukset pyrkisivätkin mieleen, älä yritä torjua niitä, vaan anna niiden vain olla ja anna suurempi huomio ympäristöösi ja siihen, mitä näet. Voit vielä sanoa itsellesi: ”Minulla ei ole mitään kiirettä!”. Aivojemme kuulevat viestin ja lähettävät rauhoittavia viestejä kehoomme. Tämä pieni lepohetki auttaa sinua irrottautumaan hetkeksi kaikesta muusta ja se lisää jaksamistasi arjen keskellä.

2. Ole läsnä siinä, mitä teet juuri sillä hetkellä! 

Tiskatessasi ajattele veden lämpöä ja kädessä tuntuvia kuumia astioita. Ruokaa laittaessasi kiinnitä huomiota raaka-aineiden väreihin ja tuoksuihin. Älä kiirehdi, vaan tiedosta kaikki, mitä teet. Imuroidessa voit nauttia siitä, että näet kättesi jäljen ja kodista tulee puhdas. Syödessäsi pureskele ruoka hitaasti ja nauti sen mausta. Anna auringon säteiden lämmittää kasvojasi ja nauti kevään ensi merkeistä kuuntelemalla räystäiltä tippuvan veden ääniä. 


Eläminen tässä hetkessä on todettu olevan parasta lääkettä uupumiseen. Ihminen ei aina voi valita tai muuttaa olosuhteitaan, mutta jokainen voi valita mihin kiinnittää huomionsa ja kuinka reagoi asioihin.

3. Lähde rauhalliselle kävelylenkille. 

Tee se vaikka silloin, kun tv:stä tulee hoidettavasti suosikkiohjelma, niin tiedät hänen olevan tyytyväinen ja levollisella mielellä. Jos mahdollista, mene metsään kävelylle ja katsele ympärillesi. Tutki katseellasi puita, mättäitä, kiviä, pilviä yms. ja keskity etsimään jotain mielenkiintoista tai kaunista ympäristöstäsi. Anna luonnon tai muun kauniin ympäristön yllättää sinut ja ilahduttaa sinua. Huomaatko, kuinka hymy alkaa karehtia kasvoillasi?


Liikunnalla on merkittävä rooli oman hyvinvoinnin parantamisessa. Vaikka tuntisit itsesi väsyneeksi, älä anna sen estää lenkille lähtöä, sillä yleensä väsymyksen tunne menee nopeasti ohi ja huomaat taas virkistyneesi. Liikunnan ei tarvitse olla fyysisesti tehokasta - riittää, että olet liikkeellä. Tällöin liikunta on palauttavaa, eikä kuormita lisää.

4. Anna ajatuksillesi ja tunteillesi lupa olla. 

Ikäviä tunteita ja ajatuksia vastaan taisteleminen vie voimia. Niiden kieltäminen tai pois työntäminen ei poista niitä elämästä, vaan itse asiassa vain lisää niiden voimaa, eli ne saavat  aina vain suuremman roolin elämässäsi. Jos jokin asia vaikka harmittaa tai pelottaa sinua, anna tälle tunteelle tilaa vain tunnistamalla tunne ja pohtimalla, mikä ajatus tai uskomus on tunteesi taustalla. Ehkä ajattelit: ”En osaa tehdä mitään oikein” tai "Terveytyeni varmaan pettää kohta ja läheiseni joutuu palvelukotiin"? Voisitko vaihtaa tunnistamasi ajatuksen johonkin toiseen tai tulkita tilanteen jotenkin toisin? Mikä on totuus asiassa? Onko ajatus hyödyllinen vai haitallinen? Vaikka harmitukselle tai pelolle olisikin jokin todellinen syy, voit valita suhtautumisesi asiaan ja kohdella itseäsi ymmärtävästi ja lohduttaen. Tunne itsessään ei vahingoita sinua, mutta jos nielaiset siihen liittyvän haitallisen ajatuksen, se voi saada sinut pauloihisi ja vaikuttaa tuleviin valintoihisi haitallisesti sekä estää elämästä tätä hetkeä. 

5. Anna luonnon tehdä lähtemätön vaikutuksensa sinuun 

Käy mahdollisimman usein metsässä tai muualla luonnossa. Luonnolla on todettu olevan rauhoittava vaikutus omaan kehoon ja mieleen. Luonto auttaa palautumaan stressistä ja lisää onnellisuuden tunnetta. 


Anna luonnon tehdä lähtemätön vaikutuksensa sinuun – pysähtele usein ja vedä syvään henkeä, haistele raitista ilmaa ja tunne tuuli ihollasi. Kuuntele metsän ääniä, puiden huminaa ja lintujen sirkutusta, vesiojan lorinaa. Parhaan hyödyn saat, kun käyt säännöllisesti mielipaikassasi. Joku nauttii rannalla istuskelusta, toinen taas puun runkoon nojailusta. Japanissa on jopa koulutettu metsäterapeutteja ohjaamaan ihmisiä nauttimaan luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta, sillä tutkimukset siellä osoittivat metsän vaikuttavan ihmisen fysiologiaan, esimerkiksi keskushermoston toimintaan ja stressiin liittyviin merkkiaineisiin veressä ja syljessä. 

6. Syö säännöllisesti ja monipuolisesti. 

Ravinnolla on todettu olevan merkittävä vaikutus ikääntyneiden terveyteen ja toimintakykyyn, sillä se muun muassa ehkäisee sairauksia ja siten edesauttaa kotona asumaista pidempään. Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokeritason tasaisena ja se pitää sinut virkeämpänä. Hyvä ateriaväli on noin 3-4 tuntia. Monipuolinen ruoka tarkoittaa sitä, että päivän aikana tulee nauttineeksi paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja, proteiinia ja hyviä rasvoja ja hiilihydraatteja – kaikkia sopivassa suhteessa. Aivot rakastavat hyviä rasvoja ja niitä saat vaikka pähkinöistä, avokadosta tai kalasta. Myös kuitupitoiset hiilihydraatit lisäävät aivojen hyvinvointia.  Raskas, ravintoköyhä ja rasvainen ruoka väsyttää ja siksi niitä kannattaa välttää. Välipalan ei tarvitse olla runsas, vaan sellaiseksi kelpaa vaikka kirsikkatomaatit. Jos herkut ovat sinun heikkoutesi, sinun ei tarvitse kieltäytyä niistä kokonaan. Aivot eivät ymmärrä sanaa ”Ei”, joten jos sanot ”Ei suklaata”, aivosi kuulevat ”Suklaata!”. Kaikkea voi syödä, kun muistaa pysyä kohtuudessa. 


7. Mistä voisit tänään olla kiitollinen? 

Uupuneella mielellä on luonnostaan taipumus kuulla muiden puhe negatiivisella kaiulla ja ajatella asioita synkemmin, kuin normaalisti. Siihen voi auttaa yksinkertaisesti se, että pyrkii aina etsimään jotain, mistä voisi olla kiitollinen. Tämä ei tarkoita yltiöpositiivisuutta, vaan kolikon katsomista myös toiselta puolelta. Voit esimerkiksi illalla nukkumaan mennessäsi mainita 10 asiaa, mistä olet sen päivän aikana voinut olla kiitollinen. Se voi olla vaikka: ”Tänään oli todella liukasta, mutta olen kiitollinen, etten liukastunut” tai ”Ystäväni soitti ja se ilahdutti minua” tai ”Heräsin tänä aamuna vähän pirteämpänä kuin eilen”. Tämä toimii myös mainiona unilääkkeenä, sillä usein uni  ehtii väliin, ennen kuin on päässyt puoliväliä pidemmälle. 


8. Kuuntele mielimusiikkiasi 

Musiikilla on paljon hyviä vaikutuksia kehoon ja mieleen: se saa hyvälle tuulelle, antaa voimaa, laskee verenpainetta, lieventää stressiä, parantaa muistia ja tarkkaavaisuutta ja mikä parasta, se saa koko kehon iloisesti liikkeelle musiikin tahdissa. Musiikin onkin todettu aktivoivan voimakkaasti muun muassa aivojen motoriikkaan liittyviä alueita. Se palauttaa elimistön ylikierroksilta normaalitilaan. Antaudu musiikin vietäväksi tai laula mukana. Yli 75-vuotiaiden aktiivisen harrastuneisuuden musiikin parissa - tanssien, soittaen tai laulaen - on todettu pienentävän dementiariskiä. 


YouTubesta löydät kivoja musiikkivideoita, joita voitte katsella yhdessä. Monessa on jopa sanat tekstitettynä mukana. 


9. Lähde nojatuolimatkalle! 

Irrottaudu hetkeksi arjesta, istahda mukavasti lempipaikallesi ja avaa tietokoneeltasi, tabletiltasi tai kännykältäsi YouTube.  Nyt voit lähteä tutustumaan johonkin maahan, jossa olet aina halunnut käydä. YouTubesta löytyy paljon erilaisia matka- tai eri maiden esittelyvideoita. Laita hakusanaksi toivemaasi, kuten Havaiji, Japani tai Norja – ja ennen kuin huomaatkaan, olet jo matkalla. 


Jos olet ennen nauttinut patikoinnista, YouTube on pullollaan erilaisia vaellusmatkoja muiden tekemänä. Laita hakusanaksi esimerkiksi vaellus tai jokin vaelluskohde, kuten Vätsäri tai Lemmenjoki. Jos taas melontaretket tai koskenlaskut ovat aina kiehtoneet sinua, nyt on mahdollisuus päästä mukaan kanoottiin keikkumaan - kokeile hakusanoja melonta tai koskenlasku. Muista kuitenkin olla varovainen, sillä matkailuun jää helposti koukkuun!

10. Opettele sanomaan EI!

Sinun elämäsi tarkoitus ei ole vain palvella muita ja täyttää muiden odotuksia tai pyyntöjä. Aloita pienillä asioilla, mikäli se tuntuu vaikealta. Voit harjoitella sitä esimerkiksi varaamalla itsellesi yksityiselle lääkäriasemalle lääkäriajan ja perua se sitten 5 minuutin kuluttua tai kieltäytymällä tällä kertaa leipomasta myyjäisiin kuivakakkuja. Tee näin syytä sen kummemmin selittämättä ja vain ilmoita asia. Muista myös, että jos oletkin omaishoitajana läheisellesi, se ei välttämättä tarkoita, että teet kaiken toisen puolesta. Hoidettavan toimintakyky pysyy sitä paremmin yllä, mitä enemmän hän tekee itse ne toiminnot, joihin hän vielä kykenee. Voitte myös tehdä asioita yhdessä.


Jos EI sanominen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, ehkä sinua voi auttaa se ajatus, että kun ensin huolehdit itsestäsi ja omista rajoistasi, jaksat ylläpitää paremmin ja iloisemmin sitä hoivaava ja huolehtivaa osaa itseäsi, joka on selkeästi osa luontaista minääsi.


Lopuksi

Toivottavasti tämä kirjoitus ja nämä vinkit ovat tuoneet sinulle uusia ajatuksia ja auttaneet tarkastelemaan vallitsevaa tilannetta ja sen vaikutusta toimintaasi uusin silmin.


Luettuasi tämän kirjoituksen, anna halaus itsellesi ja muistuta itseäsi siitä, että on täysin inhimillistä ja normaalia olla välillä huolestunut ja kokea stressiä.


Toivotan sinulle voimia ja rohkeutta astua huomiseen itseäsi kuunnellen, itsemyötätuntoisella tavalla.


- Tarja



Seuraa meitä Facebookissa, niin näet aina jokaviikkoisen vinkkipäivityksen.


Voit myös tilata meidän uutiskirjeen, niin saat jatkossakin hyviä vinkkejä arkeesi.

Tilaa uutiskirje klikkaamalla tästä


Tekstit: Tarja Laitinen



Voit jakaa artikkelin:

Talvinen loma Siikaniemessä
Tekijä Marianne Rintala 04 Dec, 2023
Lomaa on mukava odottaa, lomalla on ihanaa ja lomaa on kiva muistella. Myös ikäihmiset kaipaavat joskus katkoa arkiseen aherrukseen. OivaAjan hyvän mielen loma sopii ikääntyville pariskunnille, omaishoitosuhteessa oleville ja myös yksinäisille ikäihmisille. Loma on tarkoitettu ikäihmisille, joille etelänloma tai kylpyläloma on jo liian raskas ja jännittävä. On ehkä toimintakyvyn rajoitteita, liikkuminen on haastavaa tai on muistipulmia. Toimintakyky voi myös olla ihan hyvä, mutta hälyinen ympäristö ja ihmispaljous ei houkuttele. Lomat järjestetään Päijät-Hämeessä, Siikaniemessä ja Luomaniemessä, kauniin luonnon helmassa, järven rannalla. Loman hintaan sisältyy täysihoito ja mukava ohjelmasisältö. Henkilökunta huolehtii omaishoidettavasta päiväaikaan ja omaishoitajalla on mahdollisuus omaan vapaa-aikaan. Auttavainen henkilökunta on tarvittaessa mukana myös asiakkaiden päivittäisissä toimissa, auttaa aamutoimissa, ruokailussa ja peseytymisessä. Jos olet huolissasi ikääntyneiden vanhempiesi jaksamisesta, tässä voisi olla mahdollisuus tukea heitä; antaa joululahjaksi hyvän mielen loma keväällä 2024, joko maaliskuussa tai toukokuussa ja k ertoa heille mahdollisuudesta päästä lomalle toimintakyvyn rajoitteista huolimatta.
Tekijä Marianne Rintala 05 Sep, 2023
Aurinko paistaa lämpimästi ja keltainen Luomaniemen toimintakeskus kylpee elokuisen auringon valossa. Olemme vastaanottamassa lomalle saapuvia omaishoitopareja. On ihana nähdä aina uudelleen ja uudelleen lomalle palaavia jo ystäviksi muodostuneita lomalaisia, mutta myös uusia ensimmäistä kertaa saapuvia omaishoitopareja. Majoittautumisen jälkeen nautimme lounasta ja tutustumme toisiimme. Omaishoitajat pääsevät yhdessä hengähtämään ja omaishoidettavien ryhmä kokoontuu yhteiseen tuokioon. Illalla kokoonnutaan koko porukka luonnon helmaan hauskaan mölkkyturnaukseen.
Tekijä Marianne Rintala 09 Mar, 2023
Nyt uutena keväällä 2023 alkukesän yhden yön miniloma omaishoitajalle yhdessä hoidettavan kanssa tai omaishoitajalle yksin. Loma sopii myös muille ikäihmisille, sekä omaishoitajille, joiden hoitosuhde on jo päättynyt. Nautitaan alkukesäisestä järviluonnosta, hyvästä ruuasta ja hyvän mielen liikunnasta. Lomalla luvassa liikuntaa, rentoutumista, ilta rantasaunalla sekä esteetön patikkaretki ja nuotiokahvit luonnon rauhassa Seelammin laavulla. Mukana oleville omaishoidettaville liikuntaa, pelailua ja ulkoilua sekä turvallinen hoitokokemus. Majoittuminen Luomaniemessä esteettömissä kahden hengen huoneissa, joissa oma wc ja suihku. Aloitus maanantaina 29.5. klo 12 ja päätös tiistaina 30.5. klo 14. Hinta 195 euroa/ henkilö. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: info@oivaaika.fi tai 050 5143223 / Marianne
Tekijä Tarja Laitinen 19 May, 2022
Tekijä Tarja Laitinen 15 Oct, 2021
Yleinen palaute
Tekijä Tarja Laitinen 11 Oct, 2021
Omaishoitajien tuen tarve jää usein vaietuksi – väitöstutkija: "Äidin ei ole helppo puhua tyttärelleen, että isän hoito on raskasta" Omaishoitajien tueksi kehitetään jatkuvasti uusia tukipalveluita. Läheisen kotihoito voi paikoin olla hyvin yksinäistä puuhaa. Lahdessa kokeillaan uutta ohjattua lomatoimintaa, johon omaishoitaja ja -hoidettava menevät yhdessä .
Tekijä Tarja Laitinen 14 Sep, 2021
Meiltä kysytään usein, mitä kaikkea lomalla oikein tapahtuu, mitä se pitää sisällään ja täytyykö olla virallinen omaishoitajastatus. Tältä videolta löydät vastauksen muun muassa näihin kysymyksiin. Tervetuloa mukaan iloiselle ja rentouttavalle lomalle, josta kotiin lähtee virkistynyt omaishoitopari!
Omaishoitaien lomakuvia ja asiakaspalautteita
Tekijä Tarja Laitinen 24 Aug, 2021
Kuvakarusellissa viikkojen 32 ja 33 kuvia Omaishoitajat ja -hoidettavat viettivät aikaa omissa ryhmissään ja ohjelmissaan. Sillä aikaa kun omaishoitajat olivat patikkaretkellä, saunomassa, jumppaamassa, kävelyllä, vertaistukiryhmässä, lepäämässä, tai muussa ohjelmassaan, omaishoidettavat kävivät ongella, pelasivat mölkkyä, ulkoilivat, jumppasivat, saunoivat, tietovisailivat jne. Lomalla jokainen virkistyi ja viikon lopuksi kotiin lähti joukko huojentuneita lomalaisia. Muutamia palautteita lomilta: Kaunis, rauhallinen ja mahtava ympäristö Henkilökunnalla loistava palveluasenne 'Vaativankin' hoidokin tilanne huomioitiin hienosti Ohjelma oli hyvin suunniteltu Ohjelmaa oli monipuolisesti ja vapaa-aikaa/tekemistä oli sopivasti Hoidokeilla riittävästi ja hyviä aktiviteetteja Vertaistukiryhmissä hyviä keskusteluja ja ne olivat tärkeitä Luentojen pohjalta nousi antoisia keskusteluja Parasta oli, kun sai joka päivä valmiit ruoat, eikä tarvinnut tehdä itse Nukuin paremmin, kuin pitkään aikaan Sauna patikkaretken jälkeen rentotti sopivasti niin, että nukuin hyvin Olemme tyytyväisiä ja kiitollisia. Erittäin hyvä viikko! Toiminnallinen ryhmä, sopivan pieni Patikkaretki oli aivan ihana, vaikka satoi Kiitos kaikesta huolenpidosta! Näiden palautteiden lisäksi saimme myös hyviä kehittämisideoita, joita jäämme henkilökunnan kanssa yhdessä tarkastelemaan ja miettimään, miten niitä voisi hyödyntää tulevilla lomajaksoilla. Yleinen tyytyväisyys lomajaksojen kokonaisuuteen oli 1-5 asteikolla 4,8
Tekijä Tarja Laitinen 19 Apr, 2021
OivaAjassa ihminen on keskiössä ja hänen jaksamisensa sydämemme asia.
Tekijä Tarja Laitinen 22 Feb, 2021
Tarina omaishoitajamiehestä, joka hoiti muistisairasta vaimoaan uupumiseen saakka. Vaikea päätös palvelukotiin sijoittamisesta auttoi ja voimat palautuivat vähitellen takaisin. Uupumisesta toipuminen vei kuitenkin kaksi vuotta, eikä olo vieläkään ole aivan entisensä.
Lisää viestejä
Share by: