Kuinka kohdata stressi itsemyötätuntoisesti

21. elokuuta 2020

Kuinka kohdata stressi itsemyötätuntoisesti

Stressin kohtaaminen itsemyötätuntoisesti

Stressi saa meidät toimimaan poikkeuksellisella tavalla, autopilotilla

Elämässä on aina eri syistä johtuvaa stressiä ja hankaluuksia. Erityisesti koronaviruksen aiheuttamat poikkeustilanteet ovat olleet omiaan aiheuttamaan ylimääräistä stressiä, huolta ja turvattomuutta. Tämä saa meidät helposti toimimaan poikkeuksellisella tavalla – toisin, kuin yleensä toimisimme arjessamme. Monet meistä löysimme itsemme vuoden 2020 alkupuoliskolla tv:n äärestä tavallista enemmän tuijottamassa uutisia, jotta saisimme lisää tietoa elämään hiipineestä uudesta uhkasta. Oli siis täysin normaalia toimia vaistomaisesti ja itselle tutuilla tavoilla, autopilotilla, ja pyrkiä suojelemaan itseä uhkaavalta vaaralta. 

Stressi näkyy elämässämme esimerkiksi niin, että koemme sosiaaliset tilanteet raskaina ja vetäydymme ihmissuhteista, olemme kärttyisiä tai tehtäviin tarttuminen on vaikeaa. Silloin usein myös itselle tärkeät asiat jäävät taka-alalle ja keskitymme vain uhkakuviin. 
Stressi laukaisee meissä myös autopilottimaisen toiminnan eli alamme toimimaan mitään ajattelematta meille tyypillisellä tavalla, kuten tekemällä vielä kovemmin töitä, murehtimalla jo huomisestakin tai purkamalla olotilaamme huutamalla niille, jotka ovat meille läheisiä ja rakkaita. Koska pidämme mielemme tuottamia ajatuksia tosina ja aina oikeassa olevina, annamme helposti tunteille ja ajatuksille hallintavallan, jolloin ne ohjaavat elämäämme ja valintojamme. Eläminen niiden mukaan päästää meidät yleensä helpommalla, koska välttelemällä niitä vältämme myös kohtaamasta epämiellyttäviä tilanteita tai asioita.

Miten voisin vaikuttaa omiin toimintatapoihini?
Nyt, kun tämä elämäämme hiipinyt poikkeustilanne eli stresstiä aiheuttava tilanne tuntuu vain jatkuvan, autopilottimaisesta toimintatavasta ei enää olekaan meille niinkään hyötyä, vaan se ohjaakin meitä toimimaan vastoin meille tärkeitä asioita – asioita, jotka lisäisivät meidän hyvinvointiamme ja saisivat meidät tuntemaan olomme tyytyväiseksi. Siksi nyt olisi tärkeä pysähtyä asian äärelle ja tarkastella omia toimintatapojamme ja tehdä se itsemyötätuntoisesti:
  • Pysähdy pohtimaan toimintatapojasi ja pyri tekemään valintoja tietoisesti
  • Mikä olisi sellainen asenne, joka auttaisi sinua elämään pitkittyneessä stressitilanteessa, esimerkiksi tässä koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa?
  • Mitä valintoja voisit tehdä, että saisit uuden suunnan elämässäsi – olisiko se esimerkiksi liikunnan lisääminen, yhteydenpito ystäviin, terveellisestä ruokavaliosta huolehtiminen tai ajan viettäminen luonnossa?
  • Tee suunnitelma toimintatavoistasi ja ala toteuttaa niitä mahdollisuuksien mukaan
  • Vältä pakonomaista toimintaa – asioiden täytyy olla sinulle merkityksellisiä ja tärkeitä
  • Armahda itseäsi, jos huomaat silti toimivasi välillä huolista käsin
  • Puhu itsellesi myötätuntoisesti ja lohduttavasti
  • Tee itsellesi kirje sadepäivän varalle – eli hetkeen, kun kaikki tuntuu kaatuvan yllesi

Sadepäivän kirje

Joskus on päiviä, jolloin ei millään keksi mitään positiivista ajateltavaa tai sanottavaa, vaan toivoisi saavansa lohdutusta ja myötätuntoa osakseen. Vaikeudet tuntuvat ylivoimaisilta tai jokin tapahtuma on saanut itsen aivan pois tolaltaan.

Koska sinä tunnet itsesi parhaiten, voit kirjoittaa näitä hetkiä varten itsellesi lohtukirjeen. Sen lukeminen voi auttaa pääsemään yli vaikeista hetkistä ja se tuo lohtua juuri silloin, kun sitä eniten tarvitsee. 

Kirjoita kirjeeseen esimerkiksi:
  • asioita tai toimintoja, jotka lohduttavat ja ilahduttavat sinua (esim. lämmin kylpy, kupillinen kaakaota, soitto ystävälle…)
  • lista niistä ystävistä tai läheisistä, jotka ovat usein tukenasi
  • vahvuutesi, hyvät ominaisuutesi ja voimavarasi
  • muistuta itseäsi menneistä onnistumisistasi ja selviytymiskeinoistasi
  • asioita, joista unelmoit ja joita toivot tulevaisuudessa saavuttavasi
  • tärkeitä asioita elämässäsi
  • hyviä neuvoja itsellesi, joiden tiedät auttavan itseäsi


Toivottavasti tämä kirjoitus on tuonut sinulle uusia ajatuksia ja auttanut tarkastelemaan vallitsevaa tilannetta ja sen vaikutusta toimintaasi uusin silmin. 


Luettuasi tämän kirjoituksen, anna halaus itsellesi ja muistuta itseäsi siitä, että on täysin inhimillistä ja normaalia olla välillä huolestunut ja kokea stressiä. 


Toivotan sinulle voimia ja rohkeutta astua huomiseen itseäsi kuunnellen, itsemyötätuntoisella tavalla.



- Tarja

Talvinen loma Siikaniemessä
Tekijä Marianne Rintala 4. joulukuuta 2023
Lomaa on mukava odottaa, lomalla on ihanaa ja lomaa on kiva muistella. Myös ikäihmiset kaipaavat joskus katkoa arkiseen aherrukseen. OivaAjan hyvän mielen loma sopii ikääntyville pariskunnille, omaishoitosuhteessa oleville ja myös yksinäisille ikäihmisille. Loma on tarkoitettu ikäihmisille, joille etelänloma tai kylpyläloma on jo liian raskas ja jännittävä. On ehkä toimintakyvyn rajoitteita, liikkuminen on haastavaa tai on muistipulmia. Toimintakyky voi myös olla ihan hyvä, mutta hälyinen ympäristö ja ihmispaljous ei houkuttele. Lomat järjestetään Päijät-Hämeessä, Siikaniemessä ja Luomaniemessä, kauniin luonnon helmassa, järven rannalla. Loman hintaan sisältyy täysihoito ja mukava ohjelmasisältö. Henkilökunta huolehtii omaishoidettavasta päiväaikaan ja omaishoitajalla on mahdollisuus omaan vapaa-aikaan. Auttavainen henkilökunta on tarvittaessa mukana myös asiakkaiden päivittäisissä toimissa, auttaa aamutoimissa, ruokailussa ja peseytymisessä. Jos olet huolissasi ikääntyneiden vanhempiesi jaksamisesta, tässä voisi olla mahdollisuus tukea heitä; antaa joululahjaksi hyvän mielen loma keväällä 2024, joko maaliskuussa tai toukokuussa ja k ertoa heille mahdollisuudesta päästä lomalle toimintakyvyn rajoitteista huolimatta.
Tekijä Marianne Rintala 5. syyskuuta 2023
Aurinko paistaa lämpimästi ja keltainen Luomaniemen toimintakeskus kylpee elokuisen auringon valossa. Olemme vastaanottamassa lomalle saapuvia omaishoitopareja. On ihana nähdä aina uudelleen ja uudelleen lomalle palaavia jo ystäviksi muodostuneita lomalaisia, mutta myös uusia ensimmäistä kertaa saapuvia omaishoitopareja. Majoittautumisen jälkeen nautimme lounasta ja tutustumme toisiimme. Omaishoitajat pääsevät yhdessä hengähtämään ja omaishoidettavien ryhmä kokoontuu yhteiseen tuokioon. Illalla kokoonnutaan koko porukka luonnon helmaan hauskaan mölkkyturnaukseen.
Tekijä Marianne Rintala 9. maaliskuuta 2023
Nyt uutena keväällä 2023 alkukesän yhden yön miniloma omaishoitajalle yhdessä hoidettavan kanssa tai omaishoitajalle yksin. Loma sopii myös muille ikäihmisille, sekä omaishoitajille, joiden hoitosuhde on jo päättynyt. Nautitaan alkukesäisestä järviluonnosta, hyvästä ruuasta ja hyvän mielen liikunnasta. Lomalla luvassa liikuntaa, rentoutumista, ilta rantasaunalla sekä esteetön patikkaretki ja nuotiokahvit luonnon rauhassa Seelammin laavulla. Mukana oleville omaishoidettaville liikuntaa, pelailua ja ulkoilua sekä turvallinen hoitokokemus. Majoittuminen Luomaniemessä esteettömissä kahden hengen huoneissa, joissa oma wc ja suihku. Aloitus maanantaina 29.5. klo 12 ja päätös tiistaina 30.5. klo 14. Hinta 195 euroa/ henkilö. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: info@oivaaika.fi tai 050 5143223 / Marianne
Tekijä Tarja Laitinen 19. toukokuuta 2022
Tekijä Tarja Laitinen 15. lokakuuta 2021
Yleinen palaute
Tekijä Tarja Laitinen 11. lokakuuta 2021
Omaishoitajien tuen tarve jää usein vaietuksi – väitöstutkija: "Äidin ei ole helppo puhua tyttärelleen, että isän hoito on raskasta" Omaishoitajien tueksi kehitetään jatkuvasti uusia tukipalveluita. Läheisen kotihoito voi paikoin olla hyvin yksinäistä puuhaa. Lahdessa kokeillaan uutta ohjattua lomatoimintaa, johon omaishoitaja ja -hoidettava menevät yhdessä .
Tekijä Tarja Laitinen 14. syyskuuta 2021
Meiltä kysytään usein, mitä kaikkea lomalla oikein tapahtuu, mitä se pitää sisällään ja täytyykö olla virallinen omaishoitajastatus. Tältä videolta löydät vastauksen muun muassa näihin kysymyksiin. Tervetuloa mukaan iloiselle ja rentouttavalle lomalle, josta kotiin lähtee virkistynyt omaishoitopari!
Omaishoitaien lomakuvia ja asiakaspalautteita
Tekijä Tarja Laitinen 24. elokuuta 2021
Kuvakarusellissa viikkojen 32 ja 33 kuvia Omaishoitajat ja -hoidettavat viettivät aikaa omissa ryhmissään ja ohjelmissaan. Sillä aikaa kun omaishoitajat olivat patikkaretkellä, saunomassa, jumppaamassa, kävelyllä, vertaistukiryhmässä, lepäämässä, tai muussa ohjelmassaan, omaishoidettavat kävivät ongella, pelasivat mölkkyä, ulkoilivat, jumppasivat, saunoivat, tietovisailivat jne. Lomalla jokainen virkistyi ja viikon lopuksi kotiin lähti joukko huojentuneita lomalaisia. Muutamia palautteita lomilta: Kaunis, rauhallinen ja mahtava ympäristö Henkilökunnalla loistava palveluasenne 'Vaativankin' hoidokin tilanne huomioitiin hienosti Ohjelma oli hyvin suunniteltu Ohjelmaa oli monipuolisesti ja vapaa-aikaa/tekemistä oli sopivasti Hoidokeilla riittävästi ja hyviä aktiviteetteja Vertaistukiryhmissä hyviä keskusteluja ja ne olivat tärkeitä Luentojen pohjalta nousi antoisia keskusteluja Parasta oli, kun sai joka päivä valmiit ruoat, eikä tarvinnut tehdä itse Nukuin paremmin, kuin pitkään aikaan Sauna patikkaretken jälkeen rentotti sopivasti niin, että nukuin hyvin Olemme tyytyväisiä ja kiitollisia. Erittäin hyvä viikko! Toiminnallinen ryhmä, sopivan pieni Patikkaretki oli aivan ihana, vaikka satoi Kiitos kaikesta huolenpidosta! Näiden palautteiden lisäksi saimme myös hyviä kehittämisideoita, joita jäämme henkilökunnan kanssa yhdessä tarkastelemaan ja miettimään, miten niitä voisi hyödyntää tulevilla lomajaksoilla. Yleinen tyytyväisyys lomajaksojen kokonaisuuteen oli 1-5 asteikolla 4,8
Tekijä Tarja Laitinen 19. huhtikuuta 2021
OivaAjassa ihminen on keskiössä ja hänen jaksamisensa sydämemme asia.
Hidasta vauhtia ja ole läsnä tässä hetkessä!
Tekijä Tarja Laitinen 5. maaliskuuta 2021
Pienillä arjen muutoksilla osaattaa olla suuri vaikutus, kun voimat tuntuvan vähenevän ja uupumus uhkaa viedä elämänilon.
Lisää viestejä