Blog Layout

Pieneksi tulemme jälleen

helmik. 22, 2021

Pieneksi tulemme jälleen

Vakka kantensa valitsee. Itseään lörpöttelijäksi kutsuva Erkki ihastui kauniiseen, ujoon ja hiljaiseen Liisaan. Ihastuminen oli molemminpuolista ja syveni pian rakkaussuhteeksi. Nuoret avioituvat ja muuttivat asumaan Erkin kotitilalle. Erkki oli perheensä ainoana lapsena päättänyt jatkaa vanhempiensa tilaa.  

Erkille ja Liisalle syntyi lapsia. Yhdessä niitä hoidettiin ja kasvatettiin. Molemmat tekivät maatilalla töitä, joita oli riittämiin, navetassa oli muutama lehmä ja maita viljeltiin, metsiä hoidettiin. Erkki oli uudistusmielinen ja innokas oppimaan uutta. Hän päätti kehittää viljelytoimintaa ja osallistui kansanvalistusseuran kirjeopiston viljelykurssille. Kangasalan maatalousnäyttelyssä eräs professori esitteli hyvän toimintaidean, riu’uista tehdyn kevytrakenteisen kasvihuoneen, jonka suojissa sato kasvaisi nopeasti. Erkki tarttui ideaan ja valjasti pelloista osan kasvihuoneporkkanaviljelylle. Viljely oli mukavaa, mielekästä ja tuottoisaa. Erkki kehitteli, suunnitteli ja toteutti ideaa. Liisa oli mielellään omalla työpanoksellaan toiminnassa mukana. Erkin ja Liisan yhteistyö sujui hyvin ja sopuisasti. Sadon korjuun jälkeen porkkanat lajiteltiin, pestiin ja pussitettiin yhdessä pakkaamossa ja kuunneltiin työn lomassa äänikirjoja. Erkki kiittelee vaimonsa työpanosta. Hän oli niin kätevä ja näppäräsorminen. He osasivat hyvin yhteen hiileen puhaltamisen taidon. Yhteinen motto oli: ”Riita ei rakenna. Se rikkoo.”  

Oman haasteensa nuoren parin arkeen toi samassa pihapiirissä asuva, voimakastahtoinen Erkin isä, joka oli läsnä vahvasti nuorenparin arjessa. Erkki jälleen kiittelee puolisoaan, joka osasi suhtautua tilanteeseen hyvin ja rauhallisesti, sopuisasti. Erkki itse osoitti miehekästä ryhtiä ja ihailtavaa diplomatiaa suhteessa isäänsä. Erkistä oli kasvanut itsenäinen mies, joka seisoi ryhdikkäästi kaikissa tilanteissa vaimonsa rinnalla. Liisa oli perinteinen vaimo, joka jätti päätöksen teon ja taloudenhoidon miehelleen. Itse hän keskittyi maatilantöiden lisäksi kodin- ja lastenhoitoon. Äitinä Liisa oli lempeä, äidillinen ja hoivaava. 


Kun Erkin ja Liisan lapset kasvoivat ja läksivät omille teilleen, he muuttivat pihapiirin pienempään taloon. Erkki ja Liisa olivat silloin vähän yli 50-vuotiaita. Muuton jälkeen Liisa ihmetteli, että hän on uudessa keittiössä aivan kuin eksyksissä. Tavarat eivät tahtoneet löytyä ja aina joku oli hukassa. Se kuitenkin kuitattiin huumorilla, jota perheessä oli porkkanoiden lisäksi aina viljelty. Liisan muistiongelmat kuitenkin lisääntyivät siinä määrin, että aviopuolison lisäksi asiasta huolestuivat perheen lapsetkin. Liisa oli itsekin tietoinen tilanteestaan. Pitkä suostuttelun jälkeen Liisa suostui lähtemään tutkimuksiin ja tilattiin lääkärille aika. Ajatus oli, että asia korjaantuisi lääkkeillä. Alzheimer-diagnoosi ei tyrmännyt Erkkiä, pikemminkin se toi helpottavan selityksen Liisan muuttuneelle käyttäytymiselle ja oireilulle. Sairaus jatkoi etenemistään pitkään hitaasti, mutta sitten etenemiseen tuli jyrkkä käänne. Liisan persoona muuttui ja intohimoinen kiinnostus ruuanlaittoon katosi tyystin. Samoin kiinnostus muita ennen kiinnostavia asioita kohtaan loppui kuin seinään, ei kiinnostanut kutominen eikä ristikoiden ratkominen.

Erkki koki olleensa siihen asti hyvässä ruokapalvelussa. Nyt hänen oli opeteltava se taito. Liisa ei osannut enää sanoa edes suolamääriä. Levottomuus lisääntyi. Päivärytmi häiriintyi. Liisa ei tuntenut miestään. Erkki oli joku tutun oloinen mies. Tulitikut ja sakset piti piilottaa. Liisa ei tiennyt, missä oli vessa. Se aiheutti Erkille paljon lisätyötä, lattioita piti pestä öisinkin. Kun Liisa ohjattiin vessaan, hän ei tiennyt, miten siellä kuuluu toimia. 


Liisan lapsuudenaikaiset kokemukset palasivat voimakkaasti hänen mieleensä. Alkoi ihmeellisen yöelämän aika, muuttopuuhien alinomainen valmistelu. Hän oli muuttamassa kotiin äidin luokse. Äidin, joka oli kuollut jo kauan sitten. Liisa ei huolehtinut hygieniastaan eikä antanut Erkin pestä itseään, koska äiti oli kieltänyt olemasta vieraiden miesten kanssa alasti. Oviin piti asentaa turvalukot mahdollisen karkailun vuoksi. Muutaman kerran Liisa oli kadonnut Erkin valvovan silmän alta. Erään kerran Liisan käveli tienviertä pitkin jonnekin. Erkki tavoitti vaimonsa ja kysyi, minne matka. Liisa vastasi: ”en minä tiä, jalat vain vie.” 


Toinen katoaminen tapahtui hautausmaalla. Erkin ja Liisan oli tarkoitus käydä  istuttamassa orvokkeja muutamille  haudoille.  Kun päästiin parkkialueelle, Liisa ei halunnutkaan lähteä vaan jäi autoon odottamaan. Erkki teki juoksujalkaa istutuskierroksen.  Autolle palatessaan Liisa oli poissa, mutta löytyi onneksi nopeasti.

Karkaamiset aiheuttivat sen, että Erkin ja Liisan elämänpiiri pieneni entisestään. Liisan kanssa ei voinut lähteä minnekään, koska häntä ei saanut pois autosta ja autoon häntä ei voinut yksin jättää. Erkki mietti joskus Liisan intervall-jaksoja, mutta Liisa ei suostunut lähtemään. Muutamia vuosia heidän luonaan kävi kotipalvelu ja se antoi Erkille hiukan tilaa. Hän saattoi kahtena päivänä kuukaudessa lähteä kauppa- ja apteekkiasioille. Joskus hän kävi kirjastossa, joskus kahvilla, joskus vanhaa ystävää tapaamassa. Pienet hetket tuntuivat tärkeiltä hengähdystauoilta. 


Erkki oli aina ollut hyvin tiedonjanoinen ja siksi hän luki ja tutki paljon myös alzheimerista kertovaa kirjallisuutta. Se lisäsi ymmärrystä sairautta kohtaan. Huumorilla ja kärsivällisyydellä ja ymmärtäväisellä tilannetajulla tästä selvitään, hän ajatteli. Lähes 50 vuotta oli yhdessä eletty ja hyvin pärjätty. Erkki koki, että hänen oli ollut hyvä olla. Liisa tarvitsi nyt apua. Erkki koki velvollisuudekseen auttaa, niin kauan kuin jaksaa. Hän kuvaili tuota pitkää ajanjaksoa myös sanoilla yhteenkuuluvaisuus ja rakkaus. Tunne säilyi, vaikka puoliso rinnalla ei ollut vanha tuttu Liisa. Liisa oli kuin täysin eri ihminen. Luonne ja persoona muuttuivat.

Lapset asuivat muualla. He auttoivat sen, minkä ehtivät. Kyläläisiä piipahti joskus kahvilla. Se piristi ja toi päivien kulkuun väriä. Hoitotyöstä Erkki ei pitänyt taukoa, lakisääteisiä lomia hän ei pystynyt pitämään. Monesti tuntui, että hän oli maailman ainut omaishoitaja pieneksi surkastuneissa ympyröissä. Jouluisin tuli kutsu omaishoitajien joulupuurolle. Kerran sinne oltiin menossa, mutta Liisa ei lähdön hetkellä halunnutkaan lähteä. Erkki kaipasi vertaistukea ja univelan nollaamista.


Erkki jaksoi ja jaksoi. Vielä tämä viikko, tämä kuukausi, hän ajatteli. Valvominen ja jatkuva hälytystila aiheutti fyysisiä oireita, erityisesti rytmihäiriöitä. Sitten molemmat sairastivat rankan flunssan, josta toipuminen kesti pitkään. Tuossa vaiheessa Liisa meni ensimmäistä ja viimeistä kertaa intervalliin. Sieltä kotiutuminen oli äärimmäisen raskas kokemus. Liisa oli erittäin levoton. Kotiin tuli hoitaja, joka teki Liisalle testin ja totesi, että Erkki ei pysty yksin hoitamaan Liisaa, joka vaatii hoitoa 24/7. Oli pystynyt monta pitkää vuotta. Liisa sai palvelukotipaikan ja Erkki jäi yksin kotiin pitkän hoitorupeaman jälkeen takki tyhjänä ja kaikkensa antaneena.


Liisa on ollut kolmisen vuotta palvelukodissa. Erkki kertoo, että uupumisesta selviytyminen kesti kaksi vuotta, eikä tiedä onko vieläkään täysin selvinnyt siitä ajasta. Hän kertoo saaneensa hiukan otetta elämästä ja on kiinnostunut uudelleen myös vanhoista harrastukisistaan. Liisaa hän käy katsomassa säännöllisesti. Yhä on olemassa huoli, että miten se Liisa siellä pärjää. Hyvässä hoidossa Liisa on, mutta laitostunut. Ei tarvitsisi murehtia, mutta kyllä sitä usein miettii. Siellä se Liisa kulkee levottomana ympäriinsä. Koko ajan menossa jonnekin eikä kuitenkaan minnekään. Koti-ikävä Liisaa ei vaivaa ja silloin, kun Erkki hakee Liisan kotikäynnille, Liisa ei joko tunnista kotiaan tai muistelee ehkä joskus käyneensä. 


Liisa on osastolla tutustunut sunnilleen samanikäiseen ja samassa elämänvaiheessa olevaan naiseen. He ovat omalla tasollaan ystävystyneet. Se on melko liikuttavaa katseltavaa. Sylissään Liisa usein kuljettaa kolmea nukkea, joita painaa rintaansa vasten. Vierailujen aikana Liisaan ei aina saa oikein minkäänlaista kontaktia.  


Liisa istuu sängynlaidalla nuket sylissään. Huoneeseen saapunutta Erkkiä hän ei huomaa. Erkki polvistuu Liisan eteen, katsoo vaimoaan silmiin ja kuiskaa tuskin kuuluvasti: Liisa-pien. Liisa järjestelee nukkeja sylissään ja peittelee ne nukkumaan.


Pieneksi tulemme jälleen. 



Teksti: Eija Rintala

Talvinen loma Siikaniemessä
Tekijä Marianne Rintala 04 Dec, 2023
Lomaa on mukava odottaa, lomalla on ihanaa ja lomaa on kiva muistella. Myös ikäihmiset kaipaavat joskus katkoa arkiseen aherrukseen. OivaAjan hyvän mielen loma sopii ikääntyville pariskunnille, omaishoitosuhteessa oleville ja myös yksinäisille ikäihmisille. Loma on tarkoitettu ikäihmisille, joille etelänloma tai kylpyläloma on jo liian raskas ja jännittävä. On ehkä toimintakyvyn rajoitteita, liikkuminen on haastavaa tai on muistipulmia. Toimintakyky voi myös olla ihan hyvä, mutta hälyinen ympäristö ja ihmispaljous ei houkuttele. Lomat järjestetään Päijät-Hämeessä, Siikaniemessä ja Luomaniemessä, kauniin luonnon helmassa, järven rannalla. Loman hintaan sisältyy täysihoito ja mukava ohjelmasisältö. Henkilökunta huolehtii omaishoidettavasta päiväaikaan ja omaishoitajalla on mahdollisuus omaan vapaa-aikaan. Auttavainen henkilökunta on tarvittaessa mukana myös asiakkaiden päivittäisissä toimissa, auttaa aamutoimissa, ruokailussa ja peseytymisessä. Jos olet huolissasi ikääntyneiden vanhempiesi jaksamisesta, tässä voisi olla mahdollisuus tukea heitä; antaa joululahjaksi hyvän mielen loma keväällä 2024, joko maaliskuussa tai toukokuussa ja k ertoa heille mahdollisuudesta päästä lomalle toimintakyvyn rajoitteista huolimatta.
Tekijä Marianne Rintala 05 Sep, 2023
Aurinko paistaa lämpimästi ja keltainen Luomaniemen toimintakeskus kylpee elokuisen auringon valossa. Olemme vastaanottamassa lomalle saapuvia omaishoitopareja. On ihana nähdä aina uudelleen ja uudelleen lomalle palaavia jo ystäviksi muodostuneita lomalaisia, mutta myös uusia ensimmäistä kertaa saapuvia omaishoitopareja. Majoittautumisen jälkeen nautimme lounasta ja tutustumme toisiimme. Omaishoitajat pääsevät yhdessä hengähtämään ja omaishoidettavien ryhmä kokoontuu yhteiseen tuokioon. Illalla kokoonnutaan koko porukka luonnon helmaan hauskaan mölkkyturnaukseen.
Tekijä Marianne Rintala 09 Mar, 2023
Nyt uutena keväällä 2023 alkukesän yhden yön miniloma omaishoitajalle yhdessä hoidettavan kanssa tai omaishoitajalle yksin. Loma sopii myös muille ikäihmisille, sekä omaishoitajille, joiden hoitosuhde on jo päättynyt. Nautitaan alkukesäisestä järviluonnosta, hyvästä ruuasta ja hyvän mielen liikunnasta. Lomalla luvassa liikuntaa, rentoutumista, ilta rantasaunalla sekä esteetön patikkaretki ja nuotiokahvit luonnon rauhassa Seelammin laavulla. Mukana oleville omaishoidettaville liikuntaa, pelailua ja ulkoilua sekä turvallinen hoitokokemus. Majoittuminen Luomaniemessä esteettömissä kahden hengen huoneissa, joissa oma wc ja suihku. Aloitus maanantaina 29.5. klo 12 ja päätös tiistaina 30.5. klo 14. Hinta 195 euroa/ henkilö. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: info@oivaaika.fi tai 050 5143223 / Marianne
Tekijä Tarja Laitinen 19 May, 2022
Tekijä Tarja Laitinen 15 Oct, 2021
Yleinen palaute
Tekijä Tarja Laitinen 11 Oct, 2021
Omaishoitajien tuen tarve jää usein vaietuksi – väitöstutkija: "Äidin ei ole helppo puhua tyttärelleen, että isän hoito on raskasta" Omaishoitajien tueksi kehitetään jatkuvasti uusia tukipalveluita. Läheisen kotihoito voi paikoin olla hyvin yksinäistä puuhaa. Lahdessa kokeillaan uutta ohjattua lomatoimintaa, johon omaishoitaja ja -hoidettava menevät yhdessä .
Tekijä Tarja Laitinen 14 Sep, 2021
Meiltä kysytään usein, mitä kaikkea lomalla oikein tapahtuu, mitä se pitää sisällään ja täytyykö olla virallinen omaishoitajastatus. Tältä videolta löydät vastauksen muun muassa näihin kysymyksiin. Tervetuloa mukaan iloiselle ja rentouttavalle lomalle, josta kotiin lähtee virkistynyt omaishoitopari!
Omaishoitaien lomakuvia ja asiakaspalautteita
Tekijä Tarja Laitinen 24 Aug, 2021
Kuvakarusellissa viikkojen 32 ja 33 kuvia Omaishoitajat ja -hoidettavat viettivät aikaa omissa ryhmissään ja ohjelmissaan. Sillä aikaa kun omaishoitajat olivat patikkaretkellä, saunomassa, jumppaamassa, kävelyllä, vertaistukiryhmässä, lepäämässä, tai muussa ohjelmassaan, omaishoidettavat kävivät ongella, pelasivat mölkkyä, ulkoilivat, jumppasivat, saunoivat, tietovisailivat jne. Lomalla jokainen virkistyi ja viikon lopuksi kotiin lähti joukko huojentuneita lomalaisia. Muutamia palautteita lomilta: Kaunis, rauhallinen ja mahtava ympäristö Henkilökunnalla loistava palveluasenne 'Vaativankin' hoidokin tilanne huomioitiin hienosti Ohjelma oli hyvin suunniteltu Ohjelmaa oli monipuolisesti ja vapaa-aikaa/tekemistä oli sopivasti Hoidokeilla riittävästi ja hyviä aktiviteetteja Vertaistukiryhmissä hyviä keskusteluja ja ne olivat tärkeitä Luentojen pohjalta nousi antoisia keskusteluja Parasta oli, kun sai joka päivä valmiit ruoat, eikä tarvinnut tehdä itse Nukuin paremmin, kuin pitkään aikaan Sauna patikkaretken jälkeen rentotti sopivasti niin, että nukuin hyvin Olemme tyytyväisiä ja kiitollisia. Erittäin hyvä viikko! Toiminnallinen ryhmä, sopivan pieni Patikkaretki oli aivan ihana, vaikka satoi Kiitos kaikesta huolenpidosta! Näiden palautteiden lisäksi saimme myös hyviä kehittämisideoita, joita jäämme henkilökunnan kanssa yhdessä tarkastelemaan ja miettimään, miten niitä voisi hyödyntää tulevilla lomajaksoilla. Yleinen tyytyväisyys lomajaksojen kokonaisuuteen oli 1-5 asteikolla 4,8
Tekijä Tarja Laitinen 19 Apr, 2021
OivaAjassa ihminen on keskiössä ja hänen jaksamisensa sydämemme asia.
Hidasta vauhtia ja ole läsnä tässä hetkessä!
Tekijä Tarja Laitinen 05 Mar, 2021
Pienillä arjen muutoksilla osaattaa olla suuri vaikutus, kun voimat tuntuvan vähenevän ja uupumus uhkaa viedä elämänilon.
Lisää viestejä
Share by: